Sunday, April 12, 2009

Basarabia 2009

Un comentariu serios si obiectiv, oferit de un om cu mintea limpede, Vasile Ernu.
http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5584750-evenimentele-din-moldova-interpetari-preliminare.htm

Care „89”, care „revolutie”? Ar fi de sintetizat citeva lucruri pe care le-am mai spus cu diverse ocazii. Inainte insa, doua remarci: la Chisinau nu este vorba nici de o „revolutie”, si nici de un „89”. Sa nu uitam ca Moldova a trait „anul 89” inaintea Romaniei, iar el s-a desfasurat pe mai multi ani. Ar trebui sa cunoastem mai bine contextul anilor 80-90 pentru a ne lansa in comparatii de genul acesta. Iarasi, sa nu uitam ca in perioada in care „democratii” (guvernarile de dinaintea venirii PC-ului) au fost la putere, au facut praf statalitatea, si asa firava a Republicii Moldova. Debandada politica si economica a acelor ani a permis ascensiunea Partidului Comunistilor (PC) la putere. In anii 90 PC nici nu a existat pe harta politica din Moldova.Tot atunci, relatia dintre Romania si Moldova era intr-un trend ascendent, insa nimeni nu a facut nimic strategic, pe termen lung. Romania nu a avut nici-un proiect coerent. Ceea ce se intimpla in Moldova acum este si un faliment al politicii externe, al societatii civile si a mass-mediei romanesti in ceea ce o priveste. Singurul proiect coerent a fost acordarea de burse de studiu cetatenilor din Moldova. Acum, daca ne uitam atent, vedem o parte din efectele lui. Dar este un proiect care nu a fost dus pina la capat, nu a fost suficient dezvoltat. E un subiect care ar merita o discutie separata.Despre context, aprilie 2009

Avem acum alegeri pe care le cistiga oficial PC, iar opozitia incearca sa protesteze invinuindu-l de fraudarea alegerilor. Observatorii occidentali au confirmat corectitudinea alegerilor, opozitia cere repetarea lor. O demonstratie pasnica de contestare se divide si o parte din cei prezenti ataca institutiile publice. Acestea sint datele problemei. Acum stim cu totii ca violentele se datoreaza in mare parte si lipsei de reactie a statului, si prezentei unor instigatori care, pana la urma, fac si ei parte din structurile statului. La prima vedere, PC utilizeaza evenimentul in folosul sau, incercind sa compromita opozitia si sa o delegitimeze. PC vrea sa arate ca el este cel pasnic, cel care reinstaureza ordinea si disciplina si este salvatorul statului. PC manipuleaza pe fata si isi intimideaza adversarul fara scrupule.

In ciuda faptului ca Voronin pare a iesi mai puternic din aceasta confruntare cu opozitia, cred ca modul in care a gestionat aceasta criza ii va aduce sfirsitul. Este inadmisibil ca oamenii sa fie vinati, arestati si batuti fara o minima protectie. Este inadmisibil ca ziaristii sa fie tratati cum sint tratati (retineri, interdictii, expulzari). Sintem in 2009, fie si la periferia UE. De fapt, esenta demonstratiilor, a revoltei, este legata de nemultumirea profunda a unei noi generatii fata de politica, fata de situatia economica si culturala promovata de acesti guvernanti. Repet: violenta regimului Vornin din ultimele zile s-ar putea sa fie si sansa de a pune capat dominatiei PC-ului in politica din RM. Dar aici trebuie sa intre in joc institutiile internationale, mass-media si societatea civila.

Despe confuzia interpretarilor

Marele risc consta in deturnarea sensului acestei situatii. Lupta impotriva „dictaturii rosii” sau, mai rau, analiza in termen etnici, „lupta pentru spiritul romanitatii”, sint piste false. Voronin are doar eticheta de comunist, el fiind un hibrid, un mutant politic. El amesteca dreapta nationalista „moldoveneasca” (sa nu uitam ca PC vine cu platforma nationalismului moldovenesc: „Moldova de 500 de ani”, „urmasii lui Stefan cel Mare”, „limba moldoveneasca”), cu crestinisul ortodox bigot (de paste aprinde primul luminarea si zice „Hristos a inviat” la TV; sau isi lanseaza campania electorala la o manastire). Deasemenea, el sustine proprietatea privata (el si oamenii lui sint unii dintre cei mai mari bussinesmen-i din Moldova). Pe scurt, este un oligarh economoc care combina nationalismul cu ortodoxismul, care depune flori si la Lenin si la Stefan cel Mare, si care conduce cu metode autoritare un stat slab.

Cred ca opozitia este acum intr-o situatie delicata. Ea ar trebui in primul rind sa se centreze pe adunarea de dovezi convingatore care sa dovedeasca credibil frauda PC. Institutiile occidentale cinice au nevoie de dovezi, nu de vorbe. Si tot acum ar mai trebui sa dea dovada de o atitudine virulenta fata de actele represive: sa lupte pentru eliberarea celor arestati si sa adune noi dovezi ale abuzurilor din ultimele zile.

Vampirismul mass-mediei, politicienilor si a intelectualitatii romanesti

Despre mass-media romaneasca as spune citeva lucruri. In primul rand, cu o luna inainte de alegeri, am facut lobby la mai toate trusturile serioase de presa. Am strigat in stinga si dreapta: vin alegerile in Moldova, faceti reportaje si informati lumea. Nimic. Cu exceptia HotNews, nimeni nu a facut nimic. Cind au aparut primele excese, expulzarea citorva cetateni romani, oprirea accesului unora in R.Moldova, atunci au inceput sa ne se transmita diverse mesaje alarmiste. Cind s-a simtit mirosul de singe, toti au inceput transmisiile „de la fata locului”, fara insa a avea oameni „la fata locului”. Cind Basarabia face rating sau cind avem nevoie de voturi, atunci si mass-media si partidele de aici sint interesate de ea. E jalnic. Mass-media rusa a fost prezenta, cea romaneasca era devotata becaliadei.

Al doilea lucru pe care l-am observat legat de relatarea subiectului in mass-media romaneasca, dar e valabil si pentru intelectuali, e ca marea partea a opiniilor nu au fost o analiza a ce se intimpla in Basarabia, ci o expunere a himerelor, a cliseelor si a fobiilor romanesti legate de acel spatiu. Evenimentul a fost tras pe doua linii moarte: fie pe spatiul nationalismului timp, te tip colonialist, care se apropie de cel al Noii Drepte din Romania, fie pe linia „anticomunismului de piata” in care singurul scop e sa mai mincam o piine pe seama hoiturilor putrezite si a suferintei „fratilor mai saraci”. E trist.

Previziuni

Previziunile mele sint sumbre. Nu cred ca va fi o dictatura caci PC are un bussines de aparat si ei stiu ca daca totul se inchide, pierd bani. Sint mai capitalisti decit ne imaginam. Vor abuza in masura in care nu vor intimpina reactii seriose de protest. Daca mass-media si institutiile occidentale vor reactiona, nu-si vor permite prea multe. Bussines-ul e mai scump decit razbunarea, iar PC nu-si permite izolarea. Eu cred insa ca in contextul dat, se vor agrava si radicaliza relatiile dintre diversele grupuri sociale si etnice din Moldova. Exista, deasemenea, posibilitatea aparitiei unor fobii antiromanesti mai accentuate. Logica nationalista de tip colonialist pe care multi o folosesc in Romania pentru a interpeta ce se intampla R.Moldova s-ar putea sa aduca mari prejudicii relatiilor dintre populatia de dincolo si de dincoace de Prut. Sper sa gresesc si sa fiu un prooroc fals.

No comments: