Sunday, March 1, 2009

Istoria la romani!!!

http://www.romanialibera.ro/a147414/orasul-disparut-al-lui-mihai-viteazu.html


"Orasul Disparut" este un nou concept turistic, inventat de autoritatile judetene exasperate de conotatia negativa a locului de nastere a primului unificator
de tara, Mihai Viteazul.

» A fost ridicat la jumatatea distantei dintre Tandarei si Giurgeni, in drumul catre mare, si reprezinta singura incercare reala de reabilitare turistica a domnitorului.

"Orasul de floci- rezervatie nationala arheologica, sec. XV-XVII. Prima capitala a judetului Ialomita in 1470. Locul de nastere al voievodului Mihai Viteazul" – aceasta este pancarta care ii intampina pe turistii care trec prin Ialomita, pe drumul national. Popasul turistic care marcheaza intrarea in Orasul Disparut arata la fel ca tot ce exista azi in Romania. Sute de PET-uri, pungi de plastic, cutii de bere aruncate de-a valma, bustul lui Mihai transformat in pisoar public, dependintele chioscului care vinde bere si eugenia intinse pana in coasta monumentului pe care scrie negru pe alb: "Acest sit a fost selectionat in 2004 de catre autoritatile romane ca o prioritate pentru reabilitare". In ciuda acestei imagini dezastruoase a locului, oamenii se opresc si vor sa viziteze: "Acum nu e cine stie ce, ca e frig! Da’ sa-i vedeti vara. Opresc si se uita, cauta, intreaba... Sunt multi care vin aici, sa stiti!" cauta sa ne convinga vanzatoarea.
Peste sosea, in apropierea sitului, se ridica atat de controversatul centru arheologic construit de Consiliul Judetean Ialomita. In patru luni s-a turnat fundatia si parterul, peste trei miliarde de lei vechi. Ar trebui sa fie gata in aceasta toamna... si tot cam pe-atunci ar trebui sa fie gata si reconstructia primelor ruine ale Orasului Disparut.

Nea Tudorica, paznic peste pietre
Situl trebuie pazit, pentru ca in campul asta pana si pietrele se fura. Le pazeste nea Tudorica. Oprea Tudor are 59 de ani si este din satul vecin, Giurgeni. Le pazeste zi si noapte! si tot se fura: "Zi si noapte, dom’le, de patru luni. si tot m-a furat! Uite, am avut si eu niste lemne aici, pentru foc, ca n-am lumina in ghereta....si a facut cum a facut si-a furat si din alea". Il rugam sa ne duca la ruinele imprejmuite, patru-cinci locatii risipite de-a latul campului: o zid de biserica, o asezare veche de 500 de ani, reconstruita, un "edificiu medieval cu contraforturi"... Nici o poveste insa: "A murit cine le stia! Poate la Sfatul Popular sa va mai spuie, din carti...

Eu ce stiu sa va spui e ca a gasit la sapat niste oase... trei copii si unul mai marisor, asa... C-o fi barbat, c-o fi femeie, nu stiu! si a mai gasit asa, inele, bratari! Da’ trebuie sa ai rabdare". Nea Tudorica nu stie carte si mai are 4-5 ani pana la pensie. E multumit ca a gasit de lucru aici, la muzeu si asteapta vara, sa se poata angaja cu acte in regula: "Cand o fi, atuncea! Poate are sa tina, ca cine ma mai primeste pe mine asa, la anii astia".

Istoria la foc automat
Cele mai multe informatii despre locul de nastere al lui Mihai Viteazul le gasim, in mod surprinzator, pe Internet. Acolo Targul de Floci are chiar si un site dedicat pe care il descoperim plasat intre o reteta pentru hemoroizi si o reclama la lenjerie de bumbac 100%. "Orasul de Floci, centru urban medieval, azi disparut, se afla situat la limita sud-estica a Tarii Romanesti, pe malul stang al raului Ialomita, la confluenta cu Dunarea.
Prima atestare documentara a vamii o gasim in cunoscuta porunca adresata de domnitorul Dan al II-lea, in 1431, tuturor targurilor si vamilor tarii, intre care era mentionat si Orasul de Floci.
Actiunea armata si incendierea orasului de catre domnitorul Moldovei, stefan cel Mare, cu scopul de a-l indeparta din domnie pe Radu cel Frumos, devotat sultanului Mahomed al II-lea, a fost motivata prin politica de ridicare a targurilor din Moldova, prin distrugerea concurentei targurilor muntene. Orasul s-a refacut relativ repede si viata comerciala si-a reluat cursul firesc".


» 10.000 de vizitatori pe an
In ciuda proastelor auspicii sub care s-a nascut noul concept de relansare a Orasului Disparut, Consiliul Judetean Ialomita continua sa spere ca in urmatorii ani acest obiectiv va deveni un reper turistic pe harta Romaniei. si deja estimeaza un trafic de peste 10 mii de turisti anual: "Calificarea monumentelor din judetul Ialomita de o maniera mai atractiva pentru turistii care tranziteaza zona este o initiativa mai veche. Am cheltuit deja 3,55 miliarde si urmeaza sa mai cheltuim alte 5 pentru ca acolo sa se realizeze un centru arheologic cu o sala de expunere, cu spatii de depozitare si o zona de vizitare... Practic, un muzeu in aer liber care estimam ca va fi vizitat de circa zece mii de turisti anual", ne-a declarat Silvian Ciuperca, presedintele CJ Ialomita referitor la acest subiect.

» Venetia Romaniei
La Muzeul Judetean Ialomita, directorul Florin Vlad este unul dintre cei mai entuziasti sustinatori ai proiectului: "Putini stiu ca, de fapt, Orasul de Floci era ridicat pe 9 coline. Era, practic, o Venetie a Romaniei. S-a scris despre asta, cu cativa ani in urma. A fost un succes. Ni s-a pus atunci ca ar fi bine sa facem un brand turistic din asta. Putem incerca". Tot de la reprezentantii Muzeului Judetean aflam ca dovezile arheologice legate de nasterea lui Mihai la Targul de Floci sunt zdrobitoare. Exista, printre altele, o confirmare a faptului ca mama lui Mihai Viteazul a fost negustoreasa in acest targ, iar activitatea comerciala desfasurata de "firma" ei se intindea de-a lungul si de-a latul Tarilor Romane, fapt care ar putea explica, de ce nu, visul lui Mihai.

No comments: