Friday, March 6, 2009

Ati vizita Romania?

Florian Bichir: „E minunat să-ţi prezinţi liric ţara, dar să faci din asta o politică anticriză mi se pare o idee păşunist-ridicolă”.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/842455/EDITORIALUL-EVZ-Voi-ati-vizita-Romania


Pe criza asta nenorocită, câţiva oameni extrem de inteligenţi au găsit salvarea: turismul. Dacă relansăm turismul, scăpăm de orice griji. Marota asta cu turismul nu face victime de azi, de ieri. Generaţii întregi de şcolari - astăzi oameni maturi - au fost spălate pe creier cu următoarea afirmaţie, devenită o axiomă a naţionalismului comunist: România este o ţară cu toate formele de relief. Enunţ care lăsa în mod pervers senzaţia că suntem inimitabili, că păşim pe un pământ binecuvântat, un colţ de rai. Evident, România este din punct de vedere geografic o ţară superbă, dar nu are nimic unic şi irepetabil. Iar teoria asta cu toate formele de relief aduce a reclama de la magazinul Victoria: „50 de magazine într-unul singur”. Parcă alte ţări europene, Franţa, Germania, Italia, până şi prăpădita de Bulgarie, nu ar avea toate formele de relief!

Şablonul comunist a făcut şi mai face carieră, altfel delegaţiile sosite la Summitul NATO din 2008 nu ar fi fost întâmpinate cu această prezentare: „Aici găsiţi toate formele de relief, aici vă puteţi bucura de diversitatea vegetaţiei şi a faunei, de tradiţii încă netransformate în istorie. Este util să ştiţi că în România se poate ajunge din orice colţ al lumii, cu avionul, cu maşina, cu trenul sau cu vaporul”. Senzaţional, nemaiîntâlnit!

Nici agenţiile de turism nu sar mai departe: „Peisajul României îmbină armonios toate formele de relief: litoral, câmpii, dealuri, podişuri, munţi, şi astfel sezonul turistic se întinde pe aproape întregul an”.

Elevă eminentă, doamna Elena Udrea a ţinut morţiş la nominalizarea sa ca ministru al turismului să enumere formele de relief ale României ca puncte de atracţie turistică.

E minunat să-ţi prezinţi liric ţara, dar să faci din asta o politică anticriză mi se pare o idee păşunist-ridicolă. Visul că putem deveni un fel de Grecie a Estului, unde se calcă pe picioare turiştii în timp ce noi stăm cu burta la soare şi îi tapăm de bani, e prostesc. Turiştii normali la cap vor condiţii, nu expediţii de supravieţuire! Peisajul nu ţine loc de infrastructură, de oameni pregătiţi în mod real în domeniul turismului. Anii '80 nu se mai pot întoarce, iar atunci est-germanii, finlandezii şi suedezii veneau pentru preţurile ieftine şi magia Gerovitalului.

Zilele statului etatizat au trecut de mult. În zilele sale libere, omul vrea să fie tratat ca un privilegiat, să fie băgat în seamă. Nicidecum privit ca un intrus, ca un musafir nepoftit sau ca un nabab care trebuie jecmănit.

Care-i oferta turistică actuală a României? Preţuri exorbitante, drumuri proaste, servire execrabilă... Care-s simbolurile? Mănăstirile din Moldova, Dracula, Ceauşescu, copii ai străzii, ţigani virtuoşi. În prezent, din punct de vedere al serviciilor, eterna şi fascinanta Românie poate fi o destinaţie pentru nişte excentrici plini de bani.

Nu-s prăpăstios, dar să crezi că prin turism - fie el chiar ecumenic - o să echilibrezi bugetul ţării e o mare naivitate. De fapt nici nu mai contează. Probabil străinii nu vin, invidioşi că avem toate formele de relief. Să stea la ei acolo, că o să facem noi turism pe cupoane.

No comments: