Sunday, July 12, 2009

Haiducia academica

Latest news

Un punct de vedere onest si la obiect. Ma intreb de ce restul intelectualilor cu staif nu iau acum atitudine? Oare pentru ca multi dintre ei predau chiar in asa-zisul invatamint particular?
Citeste si

http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/efectul-bologna-i~ni5j7u

http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/efectul-bologna-ii~ni5jpg

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/858811/SENATUL-EVZ-Universitati-in-faliment/

http://cotidianul.ro/haiducia_academica-91632.html
Daniel Vighi

Am auzit-o pe doamna ministru Ecaterina Andronescu vorbind despre posibilitatea de a desfiinţa învăţământul universitar particular şi am ciulit urechile.

Aşadar, începem să desluşim dimensiunile bubei academice. Una dintre ele. Sunt de pomină scandalurile acreditărilor şi funcţionarea în afara Legii învăţământului a unor universităţi precum Spiru Haret, despre care aflăm din gura ministrului că şcolarizează mai mult decât toate celelalte universităţi la un loc. Mi se pare halucinant. Unde sunt criteriile de performanţă, unde e munca onestă a studentului, unde e respectul pentru nota obţinută şi unde e, în cele din urmă, valoarea diplomei?Ne punem în pericol viitorul educaţiei şi al tinerilor, ne marginalizăm ştiinţific şi cultural pentru că aşa cer interesele ilicite şi de tunuri financiare ale unor bătrâni securişti precum domnul Aurelian Bondrea, acela care a cadorisit-o cu doctorat pe Elena Ceauşescu şi a tăiat şi spânzurat la ministerul comunist al învăţământului. Domnii de felul acesta sunt o nenorocire pentru învăţământul superior. Ei au introdus prin exemplul indirect, însă convingător, falsul, plagiatul, traficul de diplome, dispreţul legii şi al legalităţii. Exemplele pe care le aduc în viaţa publică universitară cuprind totul: de la scandalurile de adulter al fiului lui Bondrea până la diplomele false şi, mai presus de toate, refuzul de a se supune rigorilor legii într-un fel de haiducie academică. E destul! Nu se mai poate ignora legea şi nu ne mai putem bate joc la nesfârşit de speranţele şi de banii studenţilor şi ai părinţilor acestora într-o escrocherie uriaşă care pune sub semnul îndoielii orice diplomă universitară a României.

Minţim cu amfiteatre, minţim cu festivităţi, minţim cu acordarea de titluri nemeritate, minţim cu diplome sforăitoare şi îi facem părtaşi pe tineri la fraudă şi la impostură. Îi educăm că se poate face orice cu bani: poţi cumpăra note, poţi cumpăra grade ştiinţifice, poţi cumpăra disertaţii şi doctorate. Cel mai grav lucru pe care îl traversează nereformatul nostru sistem educativ nu este acela al performanţei în primul rând, ci al dezastrului etic. Avem în universităţi comisii de etică profesională care nu există. Sunt şi nu se aud. Membrii lor tac şi nimeni nu-i întreabă de ce!

No comments: