Wednesday, November 7, 2007

Liber la furat licente

S-a deschis sezonul la furat licenţe! Se pare că tupeul şi nesimţirea nu mai au limite, de vreme ce se fură până şi lucrări susţinute în vara lui 2007. Studenţii habar n-aveau că lucrările lor stau bine-merci la vedere la vânzare pe diverse site-uri. Detalii mai jos:

1. Plagiat academic pe scara industriala
de Alexandra Olivotto, Razvan Mihai Vintilescu
Aparut in Cotidianul, editia din 8 Noiembrie 2007
http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15434&art=38529&cHash=4dfe8a4003

Peste 2.600 de lucrari de licenta pot fi cumparate de pe Internet, si asta doar de pe doua site-uri. De fapt, de pe unul singur, pentru ca numerele de telefon la care pot fi contactati comerciantii respectivi sint identice. E suficient sa intri pe www.licenta2007.ro sau www.licenta2008.ro si un intreg univers al plagiatului ti se deschide larg in fata, cu 45 de discipline in care iti poti cumpara diploma. De la medicina la teologie si de la istorie la finante-banci. Site-urile precizeaza ca toate lucrarile sint din 2007 si garanteaza ca cei care le vor cumpara vor obtine nota maxima. Numai ca unii absolventi din acest an ai Universitatii „Al.I. Cuza“ din Iasi si-au recunoscut propriile lucrari, care fusesera oferite spre vinzare fara acordul lor.
Mihaela Tataru se numara printre cei 13 absolventi ai Facultatii de Istorie ce s-au aflat in aceasta situatie. Ea crede ca vina pentru piratarea materialelor le revine proprietarilor unei firme amplasate linga universitate, unde numerosi studenti si-au tiparit si legat lucrarile, pe care le aduceau de obicei in format electronic, pe CD. Conform declaratiilor sefului catedrei de istorie veche, Lucretiu Mihailescu-Barliba, coordonatorul a cel putin trei dintre lucrarile piratate, toate „sint foarte bune, de peste 9.50“.
Rectorul Universitatii „Al.I. Cuza“, profesorul Dumitru Oprea, e de parere ca „probabil si unii dintre studenti le-au vindut proprietarilor site-ului, pentru ca nu toti absolventii de nota 10 frecventeaza xeroxul acela“. In conditiile in care peste 7.000 de studenti trec cu bine examenul de licenta in fiecare an, el recunoaste ca ar fi posibil ca toate lucrarile de pe site sa apartina studentilor din universitatea ieseana. Dar nu doar studentii sint cei vizati cind se cauta sursa celor 2.600 de licente ajunse pe Internet. „Intre timp a aparut o alta sesizare, din partea unui profesor de la catedra de fizica, ce acuza si conducatorii de lucrari, si neglijenta studentilor“, mai spune rectorul. El precizeaza ca, odata predate, lucrarile se tin „sub control, la cheie, iar secretarii de comisie raspund cu capul pentru ele“. La Iasi, cazurile de lucrari plagiate sint relativ frecvente, rectorul afirmind ca nu exista sesiune in care sa nu elimine doua-trei lucrari din acest motiv.
Am incercat sa facem si noi o comanda pentru trei lucrari de licenta. Vocea de moldovean care a raspuns molcom ne-a asigurat ca nu trebuie sa ne temem de situatia in care si alti colegi de facultate ar putea prezenta aceeasi lucrare cumparata, pentru ca am sunat din timp si nu va mai vinde lucrarea respectiva altcuiva. Pretul: 200 de lei si ne-o poate trimite in varianta electronica sau prin posta. Am marit miza: trei lucrari de diploma pentru materii diferite: medicina, stiinte politice si istorie. Am solicitat ca ele sa fie trimise la Bucuresti tiparite si legate, in trei exemplare fiecare, gata pentru a fi predate la facultate. „Vocea“ ne-a facut un pret total: 960 de lei, cu tot cu cheltuieli de expeditie. Cu aceasta ocazie am aflat ca, daca dorim o lucrare originala, care nu se regaseste pe site, o putem avea pentru 200 de euro. Numai sa fie vorba despre o licenta in drept.
Cu toate ca pe site-urile respective se precizeaza ca lucrarile comercializate constituie doar „material documentar“, cumparatorul avind obligatia sa actioneze „in temeiul respectarii legalitatii“, cel care a preluat comanda noastra s-a aratat mai mult decit disponibil pentru a ne livra lucrarile in forma finala, bune de predat. Cele doua site-uri sint inregistrate pe numele lui Florin Nistor, din Bacau, si al lui Mihai Mihalcescu, din Zalau. Ei nu au putut fi contactati, dar cel care prelua comenzile de pe site a recunoscut ca si numarul afisat pe Internet este inregistrat tot pe numele celor doi. Ieri, dupa ce am incercat sa il intrebam pe cel care vindea lucrarile de unde le-a procurat, cele doua site-uri nu au mai functionat.


2. Trafic cu lucrari de licenta ale absolventilor din Iasi
Autor: Nicoleta Vieru
preluare din Ziarul de Iaşi, 7 nov. 2007
http://www.ziaruldeiasi.ro/cms/site/z_is/news/trafic_cu_lucrari_de_licenta_ale_absolventilor_din_iasi_149157.html
Mai multi absolventi si-au descoperit lucrarile scoase la vinzare pe site-ul www.licenta2007.ro. Ei dau vina pe firmele de multiplicare, unde si-au listat lucrarile. Reprezentantii firmelor se disculpa. Absolventii vor depune insa plingeri la politie.
Sute de lucrari de licenta ale absolventilor ieseni din promotia 2007 au ajuns la vinzare pe internet. La patru luni de la sustinerea tezelor finale, mai multi absolventi de la Universitatea „Al.I. Cuza“ au descoperit ca munca lor de un an de zile este comercializata pe un site specializat fara voia lor, cu adresa www.licenta2007.ro.
Absolventii pagubiti provin de la facultati diferite. Au insa in comun faptul ca au sustinut lucrarea de licenta in aceasta vara si le-au listat la firmele de multiplicare din oras. In concluzie, absolventii acuza firmele de furt si difuzare ilegala de informatii.
Totul a iesit la iveala atunci cind o absolventa de la Universitatea „Al.I. Cuza“ si-a gasit lucrarea de licenta scoasa la vinzare cu 200 de lei. Faptul ii fusese semnalat de o fosta colega de facultate, care avusese aceeasi „surpriza“. „Cu stupoare mi-am gasit propriul plan al lucrarii de licenta postat pe acest site, unde se vinde cu 200 RON lucrarea. Am facut greseala de a-mi fi listat lucrarea de licenta in oras la Stef (pe Lapusneanu), insa nici o secunda nu m-am gindit ca cei de acolo o pot vinde in acest mod. Mai multi colegi de-ai mei si-au gasit planul de licenta pe acest site si fiecare dintre noi nu stiam cum sa reactionam“, s-a plins Brindusa Rosca, absolventa de contabilitate.
Ea crede ca in vinzarea lucrarilor sint implicate mai multe firme de profil din Iasi, spunind ca unii colegi de promotie care si-au listat lucrarile la PIM si Ady Copy-Center le-au gasit acum scoase la vinzare pe acelasi site. „Mi-am dat licenta in iunie, iar zilele acestea am aflat cu stupoare ca lucrarea mea de licenta este scoasa la vinzare pe internet. Banuiesc ca cei de la Insert Iasi, acolo unde am listat si legat lucrarea de licenta, au pastrat o copie si au scos-o la vinzare. Nu sint singura in aceasta situatie“, a spus si Delia Marcu
In incercarea de a descoperi initiatorii acestei afaceri, absolventii au apelat numerele de telefon afisate pe site-ul www.licenta2007.ro. Apelurile au fost initial respinse, iar apoi telefoanele au fost inchise si site-ul blocat. Singurul nume care apare in aceasta afacere este cel al lui Florin Nistor din Bacau, care ar fi cumparat spatiul virtual de comercializare a lucrarilor, insa este putin probabil ca acest nume sa fie real.
Firmele acuzate de absolventi se disculpa, chiar daca recunosc ca li s-au mai adus astfel de acuzatii si cu alte ocazii. „Noi sintem obligati sa stergem fisierele imediat dupa ce listam lucrarile. Nimeni de aici nu practica asa ceva“, ne-a spus un tehnoredactor de la Stef, care a refuzat sa isi divulge identitatea.
„Nu e prima oara cind ne confruntam cu astfel de acuzatii. Seful chiar ne-a spus ca ne da afara daca ne prinde cu asa ceva“, a declarat si Elena Tanasa, de la PIM.
Absolventii pagubiti vor merge azi la Politie pentru a depune plingere impotriva celui care detine site-ul www.licenta2007.ro.


P.S. Păcat de lipsa de reacţie a Universităţii noastre.

No comments: