Tuesday, December 1, 2015

Pentru Iasi

Text publicat si la urmatoarea adresa

Vine iar 1 decembrie. Pe linga gindul de sarbatoare, realizam ca, incet, incet, ne apropiem de finele acestui an si ne indreptam cu pasi repezi spre momentul alegerilor locale din 2016. Indiferent in ce forma vor fi -cel mai probabil tot in nefericitul tur unic- pentru Iasi se apropie un moment important. Si asta pentru ca dupa aceste alegeri in fruntea orasului va veni, cel mai probabil, o noua echipa de conducere, una care speram sa inteleaga care sunt provocarile ce se ridica in fata acestui oras. Pentru ca sunt provocari, iar acestora trebuie sa li se raspunda pe masura. Edilul sef care va veni la Palatul Roznovanul de anul viitor trebuie sa inteleaga un lucru, anume ca asa nu se mai poate! Orasul nu a fost gestionat cum trebuie, societatile din subordinea Primariei nu functioneaza adecvat, contractele publice au fost incheiate si aplicate defectuos, comunicarea cu cetatenii este deficitara, am ajuns motiv de ris in tara datorita aventurilor fostului edil. Acesta este ADEVARUL, nu trebuie sa ne ascundem de el! Sa luam orice om de pe strada si sa il intrebam ce il nemultumeste in Iasi si sigur va enumera, in cuvinte simple sau destepte, citeva din cele spuse mai sus. Copilul din Iasi este nemultumit ca trotuarele de linga scoala sunt pline de masini si poate fi accidentat oricind, ca locurile de joaca sunt insuficiente, murdare, noroioase, nesigure, pline de caini sau de vagabonzi, ignorate de autoritati, ce isi aduc aminte de ele din patru in patru ani... Omul adult din Iasi este nemultumit ca strazile din cartiere sunt pline de gropi, iar bulevardele proaspat modernizate au deja denivelari, ca semafoarele merg dupa reguli nestiute, ca daca vrea sa isi lase masina acasa (unde are loc de parcare in noroi) nu poate lua un autobuz curat si modern, ca orasul e plin de praf si smog, ca nu gaseste locuri de munca suficiente, ca nu poate sa iasa cu bicicleta pe o pista decenta... Batranul din Iasi este nemultumit ca nu sunt suficiente parcuri, ca orasul e zgomotos, ca nu poate sa mearga la nevoie la un spital de urgenta modern, ca trotuarele sunt denivelate si se poate impiedica oricind... Pot oare candidatii ce vor participa la alegerile de anul viitor sa raspunda cum trebuie acestor nemultumiri?
In ultimii zece ani s-au facut si multe lucruri bune pentru oras. S-au incheiat multe contracte cu fonduri europene, s-au modernizat strazi, linii de tramvai, conducte de apa si termoficare, parcuri, s-au facut pasaje sub si supra-terane. Comertul in oras s-a schimbat mult, au aparut mall-uri si super-market-uri, iar centrul si-a schimbat in parte infatisarea. Aeroportul a crescut frumos de la an la an si astazi avem legaturi spre orase si tari spre care nici nu indrazneam sa ne gindim ca vom putea ajunge direct din Iasi. Daca si cum s-au incheiat unele contracte, cum s-au pus ele in aplicare -uneori cu intarzieri mai mult decit suparatoare pentru omul de rind-, nu ne putem pronunta noi, ci justitia. De altfel justitia (si mai putin cetatenii) este cea care forteaza schimbarea garniturii de conducere a orasului.
Se apropie un nou moment zero, cind putem sa schimbam ceva, putem schimba directia spre care se indreapta orasul. Si asta pentru ca edililor de pina acum le-a lipsit viziunea, nu au stiut ce vor pentru Iasi. Facem pasaje noi, instalam semafoare, in conditiile in care in toata lumea tendinta e de a scoate masinile de pe strazi si de a face loc trotuarelor si pietonilor, respectiv transportului in comun! O alta dimensiune pe care nu am vazut-o deloc atinsa in directiile de dezvoltare ale celor care au condus orasul tine de Universitate. Sa nu uitam ca Iasiul este un mare centru universitar, iar Universitatea nu pare sa-si fi gasit loc in planurile edilitare de pina acum, dimpotriva, pare o anexa tratata la diverse.  Spun Universitate si ma refer la toate universitatile din oras, care trebuie integrate in viziunea pe termen lung a orasului. Acestea sunt centre de forta intelectuala, rezervoare de creiere, cu important rol economic si social. Universitatea trebuie impinsa in fata, pentru ca reprezinta un reper national vizibil al Iasiului, unul care are capacitatea de a deveni international. Legaturile dintre mediul economic si aceste centre functioneaza independent de oras. Pentru ca am amintit mediul economic, o alta dimensiune neglijata tine de noua industrie ce se impune la Iasi, cea de IT. Si aceasta a crescut de la sine, beneficiind de conditiile favorabile din ultimul deceniu. In ultima vreme, oameni ce vin din acest mediu incep sa iasa din mediul online in cel public, dorind o schimbare pentru Iasi. Ei s-au alaturat grupului destul de eclectic numit generic ”societatea civila”, a carei nemultumire fata de cum decurg lucrurile in oras a primit un impuls hotaritor o data cu taierea teilor de pe Bulevardul Stefan cel Mare. Acestia sunt oamenii care au ”capatat” voce, sustin schimbarea, dar lor li se alatura in mod sigur multi din locuitorii orasului, anonimi. Trebuie deci o alta viziune, una care sa raspunda altfel provocarilor ce se ridica in fata Iasilor: in ce directie ne indreptam? unde vrem sa ne situam? ce vrem pentru oras si locuitorii sai? Vrem sa raminem un oras printre atitea altele sau sa crestem si sa fim printre centrele dezvoltate -economic, educational si cultural- ale tarii? Vrem sa raminem cu actualele servicii publice, ineficiente si rigide, sau dorim servicii prompte, competente si apropiate de cetatean? Vrem sa respiram in continuare un aer poluat, intr-un oras sufocat de masini, cu oameni care fug de un transport in comun invechit si lent sau dam prioritate unor tramvaie si autobuze curate, moderne si rapide? Nu am facut decit sa prezint citeva din directiile de actiune pe care cel care va veni anul viitor la Palatul Roznovanu (si echipa sa) va trebui sa le abordeze. Pentru a le sintetiza, le voi enumera succint mai jos:
- facilitarea dezvoltarii industriei locale. Pe linga IT si alte industrii deja existente, as aminti turismul, care a cunoscut o dezvoltare in ultimii ani, fara insa ca edilii sa ii acorde atentia cuvenita. Monumentele orasului, muzeele, institutiile de cultura trebuie puse in valoare, caile de acces si spatiile de recreere sa fie modernizate, la fel partea de informare. Iasiul are potentialul de a deveni un adevarat centru turistic pentru Moldova.
- colaborarea cu Universitatea pentru ca Iasiul sa se impuna categoric ca un centru educational de prima mina, cu facilitati si oferte atractive pentru studenti si absolventi.
- reorganizarea si eficientizarea serviciilor publice. Crearea unui serviciu de parcari si a unuia de spatii verzi, cu profesionisti; infiintarea de noi parcuri in cartiere. Centrele de cartier ale Primariei, o idee buna de altfel, sa devina multi-functionale; transparenta in activitatea acestor servicii.
- regindirea si modernizarea transportului in comun si prioritizarea acestuia in trafic.
- dezvoltarea zonei metropolitane, care trebuie sa devina cu adevarat functionala si mai bine integrata cu orasul.
- continuarea extinderii legaturilor internationale ale orasului prin intermediul aeroportului si crearea unei legaturi mai bune intre acesta si oras.
- promovarea pe toate caile a necesitatii construirii (si construirea efectiva) autostrazii Iasi-Targu Mures, respectiv modernizarea caii ferate Iasi-Bucuresti.
- continuarea modernizarii spitalelor din Iasi -inclusiv ridicarea spitalului de urgenta- pentru a intari rolul de centru regional medical al orasului.
- identificarea unei investitii publice (sau parteneriat public-privat) care sa impuna Iasiul pe harta, ceva mai putin obisnuit, mai nonconformist, unic.
Din aceste directii se pot desprinde alte sub-directii, punctuale.

Cele de mai sus pot avea un orizont de timp de opt-zece ani pentru punerea in practica. Personal, ma arat dispus sa colaborez -in plan ideatic- cu oricine, indiferent de culoarea politica, pentru ca acest oras sa porneasca in mod hotarit PE DRUMUL SAU! Cred ca am aratat pe acest blog ca nu am un partizanat politic si ca ceea ce vreau este ca Iasiul, oras vechi si cu traditie istorica bogata, sa isi regaseasca locul pe harta Romaniei contemporane. Pentru ca, la cum stau lucrurile, locul Iasiului nu este acolo unde merita sa fie! De 1 decembrie, Ziua Nationala a Romaniei si a tuturor romanilor, ar trebui sa ne unim si la Iasi si sa luptam pentru o schimbare, una de mentalitate si de atitudine. Trebuie sa vrem mai mult! Se poate, sta in puterea noastra sa ne depasim limitele!