Saturday, February 9, 2013

Ce produce scoala?

Mihai Maci, contributors.ro

I.  Învăţământul preuniversitar
Pentru a nu pune la încercare răbdarea potenţialilor cititori, o spun de la început: şcoala românească produce tâmpiţi industrial şi cu metodă. Sau, reformulând: tâmpiţii nu sunt rezultatul unor accidente sau disfuncţii punctuale ale învăţământului românesc actual, ci consecinţa necesară (şi, ca atare, firească) a logicii funcţionării lui.
Înainte de a trece la argumentele cu care pot susţine aceste afirmaţii, se mai cuvine a spune un lucru: învăţământul românesc actual nu e interesat în nici un fel de ceea ce produce; tot interesul lui e focalizat pe propria supravieţuire (şi pe afacerile conexe). Nu există – în ciuda declaraţiilor  “specialiştilor” oficiali – nici o corelaţie între ciclurile preuniversitare şi învăţământul universitar şi nici între acesta şi cererea pieţei (atâta şi aşa cum e ea). Şcolile şi universităţile funcţionează pur şi simplu pentru ca personalul lor (didactic şi nu numai) să-şi încaseze salariul şi, eventual, să mai beneficieze de nişte “suplimente” de venit. Atât şi nimic mai mult.
Toate patetismele referitoare la “prioritatea educaţiei”, “viitorul ţării”, “societatea cunoaşterii” “bazată pe competenţe”, etc. nu sunt decât nişte artificii retorice, al căror cinism e comparabil cu cel al declaraţiilor electorale referitoare la majorarea pensiilor şi a salariilor.

Continuarea aici

Demisii... pe alte meleaguri

Ministrul german al Educatiei a demisionat, in urma acuzatiilor de plagiat

de I.R.     Hotnews, Sâmbătă, 9 februarie 2013

Ministrul german al Educatiei a demisionat sambata, la cateva zile dupa ce Universitatea din Dusseldorf i-a restras titlul de doctor intrucat o comisie a acesteia a stabilit ca ministrul a plagiat in teza sa de doctorat de acum mai bine de 30 de ani.
Potrivit comisiei universitatii, Annette Schavan a copiat "in mod sistematic si intentionat" parti din teza sa.
Schavan a respins vehement acuzatia de plagiat formulata de o comisie academica de la Facultatea de Filosofie a Universitatii Dusseldorf si a declarat ca va ataca in instanta decizia comisiei. De altfel, ministrul a respins in numeroase randuri acuzatiile.
Decizia a fost o lovitura dura pentru Annette Schavan, o apropiata a Angelei Merkel, si ii slabeste reputatia, cu atat mai mult cu cat aceasta detine din 2005 portofoliul de ministru al Educatiei si Cercetarii, din timpul primului guvern Merkel. And here is the rest of it.