Saturday, November 20, 2010

Ce este Moldova?

O excelenta si detasata analiza a lui George Friedman, Stratfor
Interviu in romaneste pe Hotnews

George Friedman, fondator si director general al Strafor, liderul mondial in oferirea de analize geopolitice, spune ca integrarea Republicii Moldova in Romania nu este o solutie perfecta si desi nu pe placul multor moldoveni, acest lucru reprezinta o solutie, “indiferent de imperfectiuni”. Friedman adauga ca programul inceput de Romania, care ofera pasapoarte romanesti tuturor celor care vor sa emigreze este de fapt, un colac de salvare, desi multi cred ca este o incercare a statului roman de a submina Republica Moldova prin incurajarea emigrarii.

Identitatea Moldovei

* Moldova nu este un simplu pion strategic. Este un loc unde traiesc oameni, prinsi intre mostenirea lor romaneasca si trecutul lor sovietic. Este o greseala sa ne gandim la Republica Moldova ca la o parte a Romaniei care a fost luata de catre sovietici, care, odata eliberata de sub dominatia sovietica s-ar putea reintegra pur si simplu in Romania. La 70 de ani de la divizare, Moldova a devenit mai mult decat o provincie romaneasca, departe de a fi o provincie din Rusia si ceva mai putin de o natiune. Aici incepe conflictul dintre geopolitica si realitatea sociala.
* Stalin era ingrijorat de faptul ca moldovenii ar dori sa se alature Romaniei. Desi Romania a fost un satelit sovietic, Stalin nu a vrut sa riste. Solutia lui, repetata de multe ori in multe locuri din Uniunea Sovietica, a fost deportarea populatiei romanesti, inlocuirea ei cu populatie ruseasca, provocarea unei foamete artificiale si aplicarea unei terori concepute pentru a distruge spiritul moldovean.
* Aceasta dezbinare merge in paralel cu liniile politice. In timp ce exista persoane care isi doresc unirea cu Romania, acest lucru este departe de a fi parerea majoritatii. Lupta reala se da intre cei care ii sustin pe comunisti si cei care sprijina independenta Republica Moldova, orientata spre Uniunea Europeana si NATO. In termeni generali, puterea comunistilor se afla in randul persoanelor in varsta si sarace din mediul rural.
* Problema reala din spatele politicii complexe este destul de simpla: Ce este Moldova? Exista un consens asupra a ceea ce nu este: nu e o provincie a Romaniei. Dar Moldova a fost o provincie a Romaniai si o Republica Socialista Sovietica. Ce este acum? Ce inseamna sa fii moldovean? La acesta intrebare nu am putut gasi niciun consens. Moldova este un stat care nu dispune de o natiune. Construirea unei natiuni in Republica Moldova nu se refera atat de mult la institutii, cat la crearea unui consens despre natiune. * Ca si in Romania, factiunea pro-occidentala are o solutie clara pentru aceasta problema: aderarea la NATO si aderarea la Uniunea Europeana. Daca obtin acest lucru, ei vor simti ca au o definitie sigura a unei natiuni - o tara europeana, protejata impotriva rusilor si a altor forte care i-ar putea ameninta. Romania vede un partener in aceste organizatii si o modalitate de a-si depasi trecutul. Republica Moldova vede asta ca pe o definitie a sa. Insa, spre deosebire de Romania, care considera ca a fi european ar trebui sa devina un obiectiv general, Republica Moldova isi disputa aprig acest lucru, desi ceea ce isi doresc comunistii, in afara de putere, este destul de neclar.


O economie a umbrelor

* Romania a dat startul unui program care furnizeaza moldovenilor pasapoarte romanesti. Acest lucru permite moldovenilor sa calatoreasca si sa lucreze oriunde in Uniunea Europeana. Unii spun ca aceasta este o incercare a Romaniei de a submina Republica Moldova prin incurajarea emigrarii. Dar, avand in vedere situatia, acest lucru este, probabil, un colac de salvare.
* Oameni din Republica Moldova si din Romania mi-au spus ca cel mai mare export din Moldova este cel al femeilor, care se prostitueaza. Unii spun ca femeile din Moldova constituie cel mai mare numar de prostituate care lucreaza in bordelurile legale din Europa. Acesta este un semn al unei tari disperate.
* Republica Moldova trece printr-o profunda criza de identitate, cu politic un sistem profund divizat si cu o economie care nu are transparenta totala. Prin urmare, imi este greu sa ma gandesc la ea din punct de vedere geopolitic.
Continuare