Tuesday, August 31, 2010

Base si profesorii

Nu pot sa nu preiau acest text ce analizeaza la rece una din ultimele gafe ale presedintelui. Pune si el (TB) umarul la darimarea completa a prestigiului meseriei de profesor.

Adriana Saftoiu

Idiosincrasiile tot mai dese ale președintelui Traian Băsescu mi se par insignifiante în raport cu atacul constant, brutal, la adresa profesorilor.

Nu voi zăbovi, prin urmare, asupra cazului Preda-Voinescu- F. Alexandru. Sunt convinsă că declarația care l-a iritat cu adevărat pe Președinte e cea a lui Radu F Alexandru, singura de altfel care conținea o critică la adresa domniei sale și o încercare de a-i sugera premierului că are nevoie de ceva mai multă demnitate. Măcar dacă Boc greșește să o facă pe mâna lui, era sugestia lui Radu F Alexandru. Invocații Preda si Voinescu sunt victime colaterale și nu știu ce, poate experiența proprie, mă face să intuiesc că Președintele e consecvent: aplică umilirea publică, ca apoi pe cei de care încă mai are nevoie, să îi alinte în particular cu o vorbă bună între două râsete: hai băieți, că doar nu v-ați supărat pentru un fleac. Si unde scuipă boierul, încape și o mângâiere. Nu e publică, dar mai ameliorează din onoarea rănită.

Dintre toți, Radu F Alexandru e singura voce care va amuți. De altfel, Roberta Anastase, brusc, după admonestările Președintelui, îl acuză doar pe Radu F Alexandru de lașitate. Despre ceilalți doi tace chitic. Deci, care era iepurele vizat cu adevărat?

Mi se pare însă din ce în ce mai agravantă recidiva Președintelui când vine vorba de profesori. Mi se pare la fel de jenantă tăcerea ministrului Educației. Măcar dintr-o palidă solidaritate cu cei pe care îi păstorește, dl Funeriu ar fi putut să îi explice Președintelui că un profesor nu poate fi plătit cu ora. Totuși, nu sunt tinichigi, cu tot respectul pentru meseria în cauză.

Continuare