Wednesday, March 25, 2009

Ambrambureli educationale

Abrambureli educationale
Autor: Codrin Liviu CUTITARU
http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/abrambureli-educationale~ni5bjt

De ce continuam sa facem, intensiv si incapatinat, matematica de inalt nivel (profesori universitari de geometrie si algebra de la mari Universitati din lume se minuneaza auzind ce studiaza elevii nostri de gimnaziu!) pentru mase?

Scandalurile din invatamint par sa nu ia sfirsit niciodata pe plaiuri mioritice. Parca numai ele, veti spune. De acord, dar ele ne lovesc mult mai adinc si iremediabil (chiar daca mai discret la prima vedere) decit va puteti imagina. Cind veti auzi despre un nou caz de vinzare de copil pentru recrutarea de organe, despre un nou violator in serie de octogenare, despre vreun nou dement care danseaza pe ritmuri de manele in timp ce conduce camionul de tonaj greu, despre noul pedofil incestuos de peste drum sau despre noii criminali singerosi ce bintuie, parca tot mai nestingheriti, prin locurile unde va duceti viata, sa va amintiti ca un mecanism sanatos de educatie ar fi putut preveni astfel de monstruozitati de la dezvoltarea lor metastazica. Mai nou, s-a decis simplificarea programului de studiu al elevilor, prin reducerea de ore - o masura, in aparenta, salutara, asteptata de mult timp atit de copii, cit si de parinti. Cine nu stie drama generatiilor recente si mai putin recente de adolescenti romani nevoiti sa-si petreaca zilele (de dimineata pina seara, fara exceptie!), in jur de opt luni pe an, acumulind pina la epuizare informatii sofisticate, dintre care nici macar un sfert nu le-au fost/nu le vor fi utile in existenta sociala ulterioara? Programele noastre de invatamint pornesc de la premisa ca sintem o natiune de supradotati care, in curind, vom descoperi "piatra filozofala", dezlegind misterele seculare ale umanitatii. Tinerii nostri sint, ca atare, biciuti sa inghita, pe nerasuflate, memoria culturala si stiintifica a omenirii, pentru a duce genialitatea moldo-vlaha pe mult-rivnitul pisc al cunoasterii absolute.

Ce bine, nu-i asa, daca, pe parcursul acestui avint faustic, am fi reusit sa ajungem - nu pe Luna, nici pe Marte si nici macar asi in miscarea supersonica -, ci doar in punctul (sublim) al evolutiei in care sa construim/pastram o toaleta publica la standardele minimale ale civilizatiei, sa organizam, juridic si administrativ, o circulatie rutiera decenta (unde sa nu se mai moara la fel de masiv ca in al doilea razboi mondial), sa dam buna ziua cind intram undeva, sa nu ne suflam nasul congestionat pe bulevardele principale, sa nu ne facem nevoile in mijlocul strazii, sa nu urlam ca decerebratii atunci cind ne bucuram s.a.m.d.! Multe ar fi trebuit sa rasara din imensul bagaj informational transmis, precum salvele de tun, in scolile autohtone. Din pacate, dupa cum se poate vedea usor cu ochiul liber, rezultatul nu a fost totusi cel scontat, iar Ministerul a cerut, justificat, "reforma".

Ce fel de "reforma" insa? Una a cinismului national, ca de obicei. Se reduc, aberant, orele de sport, se loveste, direct ori indirect, in limbile straine, muzica, istorie, geografie si desen. Matematica, prin contrast, ramine, in continuare, regina tuturor disciplinelor. Mi-am marturisit aici, se stie, in mai multe rinduri, admiratia fata de matematicieni, pe care, personal, ii consider niste intelectuali veniti din alta lume. Printre ei, practic, nu prea pot aparea impostori. In matematica, ori ai o dimensiune cerebrala in plus fata de multitudinea ignara, ori nu o ai. Compromisurile nu functioneaza intr-un asemenea domeniu al elitei. Dar acum vin si intreb: oare nu tocmai acest elitism al matematicii trebuie sa ne puna pe ginduri? Oare nu se adreseaza aceasta veritabila stiinta a initiatilor numai unui grup restrins de indivizi, cu predispozitii native indiscutabile?

De ce continuam sa facem, intensiv si incapatinat, matematica de inalt nivel (profesori universitari de geometrie si algebra de la mari Universitati din lume se minuneaza auzind ce studiaza elevii nostri de gimnaziu!) pentru mase? Peste nouazeci la suta dintre absolventii liceelor noastre nu au aptitudini pentru un astfel de palier ridicat al stiintelor matematice - de care, ironic si trist totodata, nu se vor folosi aproape deloc in profesiile viitoare. Reducem, in contrapartida, orele de sport, muzica, limbi straine, geografie, istorie, etc. (oricum, "reduse" din start in raport cu matematica si devenite, mai nou, "optionale"), ore care transmit, prin natura lor, valori generale, accesibile tuturor si indispensabile in formarea unui cetatean european. De ce nu ar deveni o parte dintre numeroasele ore de matematica "optionale" (adresate mentionatelor elite care, astfel, s-ar putea perfectiona si mai mult!), iar restul cursurilor sa ramina neatinse, fie si in regimul lor ostracizat dintotdeauna.

Ne aflam, de fapt, in plina dilema filozofica. Vrem ca scoala romaneasca sa produca zece la suta savanti si nouazeci la suta alienati social sau zece la suta savanti si nouazeci la suta indivizi apartinatori ai civilizatiei moderne? In sfirsit, dorim ca ea sa furnizeze informatii fara discernamint ori sa creeze valori umane? Am scris cu alta ocazie despre aceasta "dilema" si nu are rost sa-mi bat inca o data gura in pustiu. Cu atit mai mult cu cit fiul meu de treisprezece ani ma asteapta nerabdator sa-i explic relatia dintre cunoasterea apriorica si cea aposteriorica in fundamentul disciplinelor liberale.

Sunday, March 22, 2009

Scrisoare catre liceeni, TChirila

Imi permit sa preiau acest text. E prea incisiv, pentru a fi ignorat:

Noi am pierdut. Dar voi, voi mai aveti o sansa. Noi am fost fericiti ca am descoperit Coca-cola si bananele si am crezut ca daca noi citim, si ei vor citi. Si ca toti vom progresa si tara o sa aiba scapare. Noi ne-am inselat. Unii dintre noi au plecat de aici. Castiga bani acolo si tanjesc dupa orasul asta imputit. Voi insa, voi aveti o sansa. Voi, aveti sansa.

Nu va ganditi la furat. E calea cea mai simpla. Stiu ca ati aflat ca asa te imbogatesti. Daca ai pamant sau daca faci afaceri cu statul. Stiti voi ceva despre tva si cum ai putea sa-l furi, dar nu va e inca foarte clar. Nu asta e drumul. Cu cat se va fura mai mult, cu atat se va construi mai putin, iar copiii copiilor nostri vor mosteni un imperiu de cenusa. Sunteti tineri si totusi habar n-aveti ce inseamna un Bucuresti in care se circula normal. Daca voi habar n-aveti si daca Ei continua sa fure, ganditi-va la copiii nostri. Nu e nici o sansa.

Cititi. Cititi mult. Cititi tot ce va pica in mana. Nu-i mai ascultati doar pe profesori. Cititi orice, fara discernamant. Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, cautati-va intre voi. Vedeti care cititi aceleasi lucruri si inhaitati-va. Numai in haita de oameni destepti o sa reusiti. Unul singur dintre voi va fi mancat. Zece insa, s-ar putea sa reusiti. Ganditi-va de pe acum sa-i inlocuiti. Timpul lor trebuie sa se termine. Trebuie sa-i dominati. Dar nu cu gandul ca veti fura mai mult ca ei. Asta e calea simpla care va va sufoca mostenitorii. Ce-o sa faceti cu milioanele intr-un oras mort? Ce-o sa cumparati, cu banii gramezi? La ce-ti foloseste un Lamborghini cand n-ai o autostrada? De ce sa ai o vila intr-un cartier sufocat de inundatii? Nu va dusmaniti profesorii. Sunt oameni amarati, din ale caror drame puteti invata. Isi dau priceperea pe un salariu de nimic si va invata carte. Nu va bateti joc de ei. Au muncit, si nu e vina lor ca parintii vostri s-au descurcat mai bine. N-aveti nici un drept sa-i dispretuiti. Nu le sunteti superiori. Banii parintilor vostri nu va reprezinta. Va reprezinta doar ceea ce puteti scoate pe gura. Aveti grija ce scoateti pe gura. Vremea pumnului si a bodiguarzilor a trecut. O sa calatoriti, iar copiii francezi invata carte, englezii la fel. Va confruntati cu o lume care acum e mai deschisa decat oricand. Hotii de la putere nu sunt in stare sa va spuna cine este Delacroix sau Chagall. Nici Duchamp. Nu va pot spune care e influenta lui Schopenhauer in Sarmanul Dionis si nici de ce este Eminescu un romantic intarziat. Foarte putini o sa va spuna cine a pictat Cina cea de taina si de ce Visconti a ales romanul lui Thomas Mann ca sa faca un mare film. Ei vor sti doar sa va invete sa furati. Iar calea asta, mai devreme sau mai tarziu, se va infunda si ne va asfixia copiii.

Nu va mai luati dupa ziare. Nu dau doi bani pe generatia voastra, nu va dati seama? Pentru ei, cu cat sunteti mai prosti, cu atat le va fi mai usor sa va vanda orice cacat. Iar cacatul pe care il veti cumpara va fi obtinut de la prosti, platiti pe masura. Adica prost. Eleva porno este un exemplu. Nu cititi ziarele. Cititi cateva, cele care va informeaza. Nu marsati la orice promotie. Fiti mai selectivi.

Nu fumati iarba si nu va dati in cap cu alcool, cu orice pret. O sa le dati apa la moara incultilor si hotilor de la putere. Le va fi mai simplu sa va catalogheze drept o generatie de distrusi, iar banii destinati salvarii voastre, ii vor fura. E timp si pentru iarba, e timp si pentru tequilla. Acum insa trebuie sa invatati, pentru ca in curand nu va mai fi timp pentru asta, caci veti intra in viata adanc de tot, si e mai rau ca in jungla. Animalele au reguli nescrise. Oamenii au legi scrise.

Nu alergati dupa bani cu orice pret. Banii trebuie sa va fie doar mijloc, nu scop. Scopul vostru trebuie sa fie cunoasterea. Cu cat veti sti mai multe, cu atat veti fi mai inalti. Orice carte citita, orice lectie invatata, se vor aseza sub voi si va vor ridica deasupra celorlalti. Veti domina cu mintea. Nu e nimic mai frumos decat asta. Europa cumpara inteligenta. Romania nu cumpara nimic pentru ca hotii nu construiesc, hotii fura. Nu uitati ca va fura pe voi si asta trebuie sa va opreasca. O sa auziti toata viata de Napoleon si de Nicolae Titulescu, dar sigur copiii vostri nu vor sti cine a fost Emil Boc. Istoria o scriu cei care construiesc.

Sunteti tineri. Nu va ganditi ca sunteti slabi. Puterea voastra sta in curatenie. Sunteti curati, n-au apucat sa va manjeasca, dar daca dintre voi nu se vor ridica luptatorii, o sa va improaste cu noroiul strazilor pe care nu le-au reparat. Fiecare picatura de noroi sunt banii care n-au ajuns pe strada aia. Trebuie sa schimbati asta. Care e calea? Sa cititi. Literatura universala o sa va invete sa deosebiti Binele de Rau. Balzac, Stendhal, Dumas, Dostoievski, Dickens, Tolstoi, Goethe, toti deosebesc Binele de Rau. Din prezentul amaratei asteia de tari nu puteti invata Binele. Binele puteti fi voi. Si cu cat veti fi mai multi buni, cu atat veti sufoca raul. Nu e imposibil. Dati scrisoarea asta mai departe. Deveniti buni, mai buni, cei mai buni si raspanditi-va precum lacustele.

Nu-i invidiati pe oamenii cu bani. Nu va faceti modele din baietii de bani gata, din baietii de oras. Dupa treizeci si noua de ani le va ramane doar o lista lunga de femei. Or trofeele astea sunt trecatoare. Cand imbatranesti si trofeul tau va fi o baba. Dupa asta vine singuratatea. Voi aveti sansa sa lasati ceva in urma voastra. Banii nu sunt Calea. Priviti unde ne-a adus setea de bani.

Nu va resemnati, asta nu duce nicaieri. Capul plecat, sabia il taie. Protestati, luptati, protestati. Cu scop, insa. Nu degeaba, ca altfel se transforma in latrat. Invatati legile. Invatati-va drepturile. Atunci veti sti cand are cineva voie sa va legitimeze. Veti sti cum sa luptati, daca veti sti legile. Apoi o sa vedeti ca legile sunt proaste. Si veti intelege ca trebuie sa le schimbati. Pare greu si cere timp. Dar, Doamne, voi aveti timp si pentru voi nimic nu e greu. Voi nu intelegeti ca SUNTETI SCHIMBAREA? Daca voi lasati tara asta pe mana hotilor, atunci, de-abia copii vostri vor mai avea o sansa! Caci sansa vine o data la o generatie. Noi am pierdut. Cativa dintre noi, si nu suntem putini, va putem ajuta. Noi suntem Fomila si Setila, dar voi sunteti Harap-Alb. Alegeti dintre voi pe adevaratii lideri. Sa-i alegeti si sa nu-i invidiati. Lor le va fi cel mai greu. Vor avea gloria, dar si cosmarul. Vor fi salvatorii vostri, dar se vor pierde pe ei insisi. Liderii trebuie sa fie dintre voi. Si trebuie sa-i cautati de pe acum. Uitati-va unii la altii in fiecare zi si cautati-va capitanii. Altfel veti pieri o data cu noi. Si atunci portile libertatii ne vor fi inchise si EI vor castiga. Cine sunt ei? Stiti foarte bine. Ii vedeti in ziare, in fiecare zi.

Salvati-va! Salvati-ne! Este o singura cale! Lupta cunoasterii!! Si cand veti fi castigat lupta cunoasterii, de-abia atunci veti cunoaste sa luptati cu adevarat!!!

Nu va amagiti cu prezentul... Salvati-va in viitor. Noi am pierdut. Voi? Ce faceti?

scris de tudorchirila

Friday, March 6, 2009

Ati vizita Romania?

Florian Bichir: „E minunat să-ţi prezinţi liric ţara, dar să faci din asta o politică anticriză mi se pare o idee păşunist-ridicolă”.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/842455/EDITORIALUL-EVZ-Voi-ati-vizita-Romania


Pe criza asta nenorocită, câţiva oameni extrem de inteligenţi au găsit salvarea: turismul. Dacă relansăm turismul, scăpăm de orice griji. Marota asta cu turismul nu face victime de azi, de ieri. Generaţii întregi de şcolari - astăzi oameni maturi - au fost spălate pe creier cu următoarea afirmaţie, devenită o axiomă a naţionalismului comunist: România este o ţară cu toate formele de relief. Enunţ care lăsa în mod pervers senzaţia că suntem inimitabili, că păşim pe un pământ binecuvântat, un colţ de rai. Evident, România este din punct de vedere geografic o ţară superbă, dar nu are nimic unic şi irepetabil. Iar teoria asta cu toate formele de relief aduce a reclama de la magazinul Victoria: „50 de magazine într-unul singur”. Parcă alte ţări europene, Franţa, Germania, Italia, până şi prăpădita de Bulgarie, nu ar avea toate formele de relief!

Şablonul comunist a făcut şi mai face carieră, altfel delegaţiile sosite la Summitul NATO din 2008 nu ar fi fost întâmpinate cu această prezentare: „Aici găsiţi toate formele de relief, aici vă puteţi bucura de diversitatea vegetaţiei şi a faunei, de tradiţii încă netransformate în istorie. Este util să ştiţi că în România se poate ajunge din orice colţ al lumii, cu avionul, cu maşina, cu trenul sau cu vaporul”. Senzaţional, nemaiîntâlnit!

Nici agenţiile de turism nu sar mai departe: „Peisajul României îmbină armonios toate formele de relief: litoral, câmpii, dealuri, podişuri, munţi, şi astfel sezonul turistic se întinde pe aproape întregul an”.

Elevă eminentă, doamna Elena Udrea a ţinut morţiş la nominalizarea sa ca ministru al turismului să enumere formele de relief ale României ca puncte de atracţie turistică.

E minunat să-ţi prezinţi liric ţara, dar să faci din asta o politică anticriză mi se pare o idee păşunist-ridicolă. Visul că putem deveni un fel de Grecie a Estului, unde se calcă pe picioare turiştii în timp ce noi stăm cu burta la soare şi îi tapăm de bani, e prostesc. Turiştii normali la cap vor condiţii, nu expediţii de supravieţuire! Peisajul nu ţine loc de infrastructură, de oameni pregătiţi în mod real în domeniul turismului. Anii '80 nu se mai pot întoarce, iar atunci est-germanii, finlandezii şi suedezii veneau pentru preţurile ieftine şi magia Gerovitalului.

Zilele statului etatizat au trecut de mult. În zilele sale libere, omul vrea să fie tratat ca un privilegiat, să fie băgat în seamă. Nicidecum privit ca un intrus, ca un musafir nepoftit sau ca un nabab care trebuie jecmănit.

Care-i oferta turistică actuală a României? Preţuri exorbitante, drumuri proaste, servire execrabilă... Care-s simbolurile? Mănăstirile din Moldova, Dracula, Ceauşescu, copii ai străzii, ţigani virtuoşi. În prezent, din punct de vedere al serviciilor, eterna şi fascinanta Românie poate fi o destinaţie pentru nişte excentrici plini de bani.

Nu-s prăpăstios, dar să crezi că prin turism - fie el chiar ecumenic - o să echilibrezi bugetul ţării e o mare naivitate. De fapt nici nu mai contează. Probabil străinii nu vin, invidioşi că avem toate formele de relief. Să stea la ei acolo, că o să facem noi turism pe cupoane.

Monday, March 2, 2009

DM is back! So is U2!

Depeche is back!
Atentie, video cam tare!



Dar si U2 a revenit cu ceva apropiat de adevaratul rock!

Sunday, March 1, 2009

Istoria la romani!!!

http://www.romanialibera.ro/a147414/orasul-disparut-al-lui-mihai-viteazu.html


"Orasul Disparut" este un nou concept turistic, inventat de autoritatile judetene exasperate de conotatia negativa a locului de nastere a primului unificator
de tara, Mihai Viteazul.

» A fost ridicat la jumatatea distantei dintre Tandarei si Giurgeni, in drumul catre mare, si reprezinta singura incercare reala de reabilitare turistica a domnitorului.

"Orasul de floci- rezervatie nationala arheologica, sec. XV-XVII. Prima capitala a judetului Ialomita in 1470. Locul de nastere al voievodului Mihai Viteazul" – aceasta este pancarta care ii intampina pe turistii care trec prin Ialomita, pe drumul national. Popasul turistic care marcheaza intrarea in Orasul Disparut arata la fel ca tot ce exista azi in Romania. Sute de PET-uri, pungi de plastic, cutii de bere aruncate de-a valma, bustul lui Mihai transformat in pisoar public, dependintele chioscului care vinde bere si eugenia intinse pana in coasta monumentului pe care scrie negru pe alb: "Acest sit a fost selectionat in 2004 de catre autoritatile romane ca o prioritate pentru reabilitare". In ciuda acestei imagini dezastruoase a locului, oamenii se opresc si vor sa viziteze: "Acum nu e cine stie ce, ca e frig! Da’ sa-i vedeti vara. Opresc si se uita, cauta, intreaba... Sunt multi care vin aici, sa stiti!" cauta sa ne convinga vanzatoarea.
Peste sosea, in apropierea sitului, se ridica atat de controversatul centru arheologic construit de Consiliul Judetean Ialomita. In patru luni s-a turnat fundatia si parterul, peste trei miliarde de lei vechi. Ar trebui sa fie gata in aceasta toamna... si tot cam pe-atunci ar trebui sa fie gata si reconstructia primelor ruine ale Orasului Disparut.

Nea Tudorica, paznic peste pietre
Situl trebuie pazit, pentru ca in campul asta pana si pietrele se fura. Le pazeste nea Tudorica. Oprea Tudor are 59 de ani si este din satul vecin, Giurgeni. Le pazeste zi si noapte! si tot se fura: "Zi si noapte, dom’le, de patru luni. si tot m-a furat! Uite, am avut si eu niste lemne aici, pentru foc, ca n-am lumina in ghereta....si a facut cum a facut si-a furat si din alea". Il rugam sa ne duca la ruinele imprejmuite, patru-cinci locatii risipite de-a latul campului: o zid de biserica, o asezare veche de 500 de ani, reconstruita, un "edificiu medieval cu contraforturi"... Nici o poveste insa: "A murit cine le stia! Poate la Sfatul Popular sa va mai spuie, din carti...

Eu ce stiu sa va spui e ca a gasit la sapat niste oase... trei copii si unul mai marisor, asa... C-o fi barbat, c-o fi femeie, nu stiu! si a mai gasit asa, inele, bratari! Da’ trebuie sa ai rabdare". Nea Tudorica nu stie carte si mai are 4-5 ani pana la pensie. E multumit ca a gasit de lucru aici, la muzeu si asteapta vara, sa se poata angaja cu acte in regula: "Cand o fi, atuncea! Poate are sa tina, ca cine ma mai primeste pe mine asa, la anii astia".

Istoria la foc automat
Cele mai multe informatii despre locul de nastere al lui Mihai Viteazul le gasim, in mod surprinzator, pe Internet. Acolo Targul de Floci are chiar si un site dedicat pe care il descoperim plasat intre o reteta pentru hemoroizi si o reclama la lenjerie de bumbac 100%. "Orasul de Floci, centru urban medieval, azi disparut, se afla situat la limita sud-estica a Tarii Romanesti, pe malul stang al raului Ialomita, la confluenta cu Dunarea.
Prima atestare documentara a vamii o gasim in cunoscuta porunca adresata de domnitorul Dan al II-lea, in 1431, tuturor targurilor si vamilor tarii, intre care era mentionat si Orasul de Floci.
Actiunea armata si incendierea orasului de catre domnitorul Moldovei, stefan cel Mare, cu scopul de a-l indeparta din domnie pe Radu cel Frumos, devotat sultanului Mahomed al II-lea, a fost motivata prin politica de ridicare a targurilor din Moldova, prin distrugerea concurentei targurilor muntene. Orasul s-a refacut relativ repede si viata comerciala si-a reluat cursul firesc".


» 10.000 de vizitatori pe an
In ciuda proastelor auspicii sub care s-a nascut noul concept de relansare a Orasului Disparut, Consiliul Judetean Ialomita continua sa spere ca in urmatorii ani acest obiectiv va deveni un reper turistic pe harta Romaniei. si deja estimeaza un trafic de peste 10 mii de turisti anual: "Calificarea monumentelor din judetul Ialomita de o maniera mai atractiva pentru turistii care tranziteaza zona este o initiativa mai veche. Am cheltuit deja 3,55 miliarde si urmeaza sa mai cheltuim alte 5 pentru ca acolo sa se realizeze un centru arheologic cu o sala de expunere, cu spatii de depozitare si o zona de vizitare... Practic, un muzeu in aer liber care estimam ca va fi vizitat de circa zece mii de turisti anual", ne-a declarat Silvian Ciuperca, presedintele CJ Ialomita referitor la acest subiect.

» Venetia Romaniei
La Muzeul Judetean Ialomita, directorul Florin Vlad este unul dintre cei mai entuziasti sustinatori ai proiectului: "Putini stiu ca, de fapt, Orasul de Floci era ridicat pe 9 coline. Era, practic, o Venetie a Romaniei. S-a scris despre asta, cu cativa ani in urma. A fost un succes. Ni s-a pus atunci ca ar fi bine sa facem un brand turistic din asta. Putem incerca". Tot de la reprezentantii Muzeului Judetean aflam ca dovezile arheologice legate de nasterea lui Mihai la Targul de Floci sunt zdrobitoare. Exista, printre altele, o confirmare a faptului ca mama lui Mihai Viteazul a fost negustoreasa in acest targ, iar activitatea comerciala desfasurata de "firma" ei se intindea de-a lungul si de-a latul Tarilor Romane, fapt care ar putea explica, de ce nu, visul lui Mihai.